Wie ben ik?

(bijgewerkt op: 30 maart 2003)

Laat ik me even voorstellen:
Ik ben Ria Boom en woon in Den Haag. Al sinds ik me kan herinneren ben ik gek op katten en heb ik altijd katten gehad. Het waren altijd de gewone huis-tuin-en-keuken katten tot 2001. 

Eerst even iets over mijn 2 h.t.k.-katten. Poeke, de oudste van het stel, een lapje die ik van een boerderij in Drente heb meegenomen tijdens een vakantie. Ik heb altijd een lapje willen hebben en er liepen er daar genoeg rond. Dus keuze zat. Poeke was het kitten dat gelijk kwam knuffelen en daarom mocht ze met me mee. Nog steeds is ze een heerlijke knuffeldame, die wel al behoorlijk op leeftijd is en de daarmee gepaard gaande klachten heeft. Maar ze heeft nog steeds zin in het leven en daar gaat het me om.

Venti is zo´n 4 jaar geleden via een vriendin bij me terecht gekomen. De moederpoes was overleden en er werd gezocht naar mensen die de overgebleven 2 kittens van amper 4 weken in huis wilden nemen. Ik wilde graag een katertje en daar er een poesje en een katertje over werd het dus Venti. Na een moeilijke start is hij nu uitgegroeid tot een mooie grote en vooral gezonde kater en is hij zonder twijfel de man des huizes. 

Oké, ik liep dus al langere tijd met het idee om een raskat in huis te halen, omdat het me aantrok en je dan ook echt een kat kunt kiezen die het best qua karakter bij je past. Maar welk ras?
De slanke katten met hun mysterieus uiterlijk trokken toch mijn meeste aandacht, en na mij verdiept te hebben in hun karakters besloot ik om met een Siamees te beginnen. Een ras dat me qua uiterlijk zowiezo wel aansprak, maar na het lezen van hun karakteristieken was de keuze vrij makkelijk.

Ik ben toen via internet op zoek gegaan naar catteries, puur omdat ik de kat bij een echte fokker wilde kopen. Na het bekijken van een aantal sites, voelde ik me aangetrokken tot de site van Cattery Calvencade cats en besloot ik ze een emailtje te sturen. Op de site stond wel dat ze op dat moment geen kittens beschikbaar hadden, maar ik moest toch ergens beginnen. Ik kreeg al snel een emailtje terug met de mededeling dat er een poesje over was uit een nestje en dat als ik interesse had ik maar even moest bellen.
Dat heb ik toen gelijk gedaan en na een goed gesprek, waarbij de eigenaar Klaas van der Heide mij nog even duidelijk maakte dat de Siamees wel een kat is die meer dan duidelijk aanwezig is. We besloten dat ik langs zou komen om te komen kijken. De kennismaking was goed en ik was gelijk weg van de katten die daar rond liepen. Er liepen er volgens mij wel 10 rond, gewoon in de woonkamer.....ze werden goed verzorgd en zeer sociaal gemaakt. De deal was snel gemaakt en het wachten begon. Op dat moment waren de kittens 8 weken. Ik moest dus nog 5 weken wachten. De naam had ik al uitgezocht en dat werd gelijk vastgelegd.
Mijn kitten: Calvencade Cats Tortie Scarpetta.

5 weken van contact houden en foto's uitwisselen en eindelijk was het zover. Op weg naar Helmond met een kattenmand. Ze was behoorlijk gegroeid en ik vond haar erg mooi, alhoewel ze volgens Klaas geen prijswinnaar zou zijn. Maar dat deerde me niet. Na de financiële afhandeling en nog wat goede raad en tips mocht ik Scarpetta mee nemen.

Enfin, het ging allemaal prima en voor ik het wist waren Venti en Scarpetta onafscheidelijk en had zij haar plek in het kattengezin ingenomen. Ze is gezellig aanwezig, heerlijk nieuwsgierig en zeer intelligent en daarnaast ook nog eens een knuffelaar eerste klasse. Mijn keuze is de juiste geweest.

Ondertussen ben ik me verder gaan oriënteren in raskatten en waar ik me ook door aangetrokken voel is de Sphynx. Vanwege dezelfde redenen als de Siamees. Het karakter en nog meer het uiterlijk. Ook wil ik zelf af en toe een nestje, gewoon puur voor de hobby. En dan is het toch wel erg leuk als je dat op je eigen catterynaam kan doen. 

De zoektocht naar een Sphynx bleek in eerste instantie niet echt makkelijk. Ze zijn een stuk zeldzamer dan Siamezen en er bleken zelfs wachtlijsten te zijn bij een aantal catteries. Uiteindelijk kwam ik uit bij Cattery Handaro en deze mensen hebben mij zeer goed geholpen bij het vinden van een kitten.

Toen ging de vraag spelen wat ik nu precies wil. Fokken met Scarpetta en met een Sphynx of alleen met de Sphynx. Met Scarpetta is ondertussen eenmaal een dekking geprobeerd, maar niet gelukt. Dit waarschijnlijk door de onervarenheid van beide katten. Ik vond het ook nog eens een heel gedoe met Scarpetta naar de dekkater toe, en haar daar achterlaten om thuis ook nog eens een onrustige Venti te hebben rondlopen die absoluut niet begreep waar Scarpetta was. Het bracht een hoop onrust met zich mee, ook bij mij en toen het uiteindelijk ook nog eens niet gelukt was, begon ik te twijfelen of ik dit nog wel een keer zou willen. Een eigen dekkater zou wel een oplossing zijn, maar welk ras neem ik dan? Een Siamees of een Sphynx. Enfin ik besloot een Sphynx katertje te nemen, ondanks het feit dat mensen mij erop wezen dat het in huis nemen van een dekkater niet iets wat je zomaar doet. Na er goed over nagedacht te hebben en voor mijzelf de voor- en nadelen op een rijtje te hebben gezet, besloot ik het toch te doen. En via Cattery Handaro is dat ook gelukt. 

Sinds 22 juni 2002, loopt Spike Makio hier rond. Een lieve mooie Chocolate Sphynx van nu 9 maanden. Hij zal als dekkater gaan fungeren voor Mrs. Cloudy's Pride Demeter die in augustus de kattenfamilie gecompleteerd heeft.

Demi heeft dus haar intrede gedaan en past perfect binnen de familie. Ze is een lieve mooie sphynx met een pittig karakter. Enfin, totaal anders dan Spike die de rust zelve is. De twee kittens kunnen het goed met elkaar vinden, alhoewel Spike soms moeite heeft met het drukke karakter van Demi, maar zodra ze de rust heeft gevonden liggen ze heerlijk samen te slapen. Nu is het dus een kwestie van afwachten en dan hopelijk volgend jaar het eerste nestje, en als het even kan onder de juiste catterynaam!

Scarpetta is gesterilliseerd en alles gaat goed met haar. Ze is nog steeds gek op Venti en andersom. Ze heeft beide kittens tot haar kittens uitgeroepen en verzorgt ze alsof ze echt hun moeder ze. Ze is heel beschermend naar de twee toe en de kittens mogen zo'n beetje alles bij haar. Zelfs het sabbelen aan tepels laat ze oogluikend toe. De manier waarop ze deze twee opvangt geeft een goed gevoel met betrekking tot haar mogelijke gedrag zodra er een nestje is. Ik hoop dat ze dan Demi zal bijstaan in haar moederschap.

 

Wat voor mij erg belangrijk is, is de gezondheid en het leefgenot van mijn katten en evt. kittens. Ze zullen dus in huiselijke sfeer opgroeien en gesocialiseerd worden. Op die manier hoop ik gezonde en vooral lieve kittens af te kunnen leveren waar mensen nog veel plezier aan kunnen beleven, net als ik.